Laden Evenementen

De basiskennis is verworven in deel 1.  We gaan met deze kennis verder en leren meer over fermenteren en over smaken toevoegen.

We leerden dat Kombucha gemaakt wordt op basis van thee. Daaraan wordt geraffineerde suiker toegevoegd, die twee weken lang met een theeschimmel gefermenteerd werd. Deze schimmel of zwam is ook wel beter bekend als scoby, of een ‘symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist’. Een scoby is slijmerig en ziet er aanvankelijk een beetje vies en intimiderend uit. Wees niet bang, dat is volledig normaal en zorgt er uiteindelijk voor dat je een lekker drankje bekomt. De scoby zit namelijk vol B-vitaminen, anti-oxidanten en probiotica (micro-organismen die goed zijn voor je darmen). Hoe ‘mooi’ of ‘lelijk’ een scoby eruit ziet, zegt trouwens niets over de smaak. Je kunt zo’n scoby kopen in de natuurwinkel, maar wij lenen het van een moederzwam! De schimmel maakt dat kombucha gaat fermenteren en zorgt voor een tintelende zurige smaak die wat doet denken aan azijn. Eens je een scoby hebt, kan het brouwen beginnen. Naast een scoby heb je enkel zwarte theesuiker en wat geduld nodig.