Laden Evenementen

Joeri Gydé is al een tijdje bezig met de gefermenteerde drank Kombucha. De interesse in niet alcoholische dranken wordt steeds groter. Yoeri is ook gevraagd om deze opleiding bij Syntra PXL te geven. Tal van microbrouwerijen experimenteren er al mee.
Hoog tijd dus, dat we hier als gilde ook aandacht aan geven.

Kombucha wordt gemaakt op basis van thee. Daaraan wordt geraffineerde suiker toegevoegd, die twee weken lang met een theeschimmel gefermenteerd werd. Deze schimmel of zwam is ook wel beter bekend als scoby, of een ‘symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist’. Een scoby is slijmerig en ziet er aanvankelijk een beetje vies en intimiderend uit. Wees niet bang, dat is volledig normaal en zorgt er uiteindelijk voor dat je een heerlijk drankje bekomt. De scoby zit namelijk vol B-vitaminen, anti-oxidanten en probiotica (micro-organismen die goed zijn voor je darmen). Hoe ‘mooi’ of ‘lelijk’ een scoby eruit ziet, zegt trouwens niets over de smaak. Je kunt zo’n scoby kopen in de natuurwinkel, maar wij gebruiken het van Joeri’s moederzwam! De schimmel maakt dat kombucha gaat fermenteren en zorgt voor een tintelende zurige smaak die wat doet denken aan azijn. Eens je een scoby hebt, kan het brouwen beginnen. Naast een scoby heb je enkel zwarte theesuiker en wat geduld nodig. Kombucha moet enkele dagen fermenteren, dus doen we deze Workshop in 2 lesavonden!

Maak zelf je gezonde frisdrank !
Tijdens twee avonden gaan we deze steeds populairdere frisdrank leren maken.
Les 1 | 9 februari 20u00
Les 2 | 23 februari 20u00

Leden kunnen inschrijven voor 7 februari. Kostprijs 10 €
Materiaal : een weckpot van 0,5-1 L kan nuttig zijn.