Laden Evenementen

De gilde ondersteunt sinds vele jaren het Historisch brouwen in het Paenhuys van Bokrijk.

Dit keer brouwen we een gerstebier met granen van Hof ten Dormael en Belgische hoevemout. Het brouwsel zal vanaf de zomer te proeven zijn. Daarnaast proef je op 28 mei van het Luiks bier, een amberkleurig bier gebrouwen met meer dan 50 % speltmout en tarwe. Hiervan heeft 600 liter op vaten gelagerd. Op deze vaten heeft Chardonnay wijn gelegen die van een Haspengouwse wijnboer in Nieuwerkerken komen. Beide bieren zijn zondag te proeven.

In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg ook niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid tijdens je museumbezoek.

Tickets: Je betaalt de toegangsprijs van het Openluchtmuseum, het historisch brouwmoment zit inbegrepen in deze toegangsprijs. Tickets zijn online verkrijgbaar. Gratis toegang voor Bokrijkabonnees.

Meer info over het Paenhuys van Bokrijk vind je  hier
Het Paenhuys was een brouwhuis zonder inwonende brouwer. Het gebouw bestond uit een werkhuis met een brouwinstallatie, maar er was geen woning aan verbonden. Het gebouw had dus geen bewoners. In de tweede helft van de 19de eeuw deed het even dienst deed als gevangenis en huisvestte de gemeente er soms tijdelijke bewoners. In 1956 kwam het gebouw naar Bokrijk.

Meer info over het Historisch bierbrouwen en je toegangsticket reserveren kan je hier