Laden Evenementen

Uitgesteld!

Deze activiteit is door omstandigheden uitgesteld naar een later te bepalen datum!

Jan Kempeneers, lid van Gilde Demerdal zal ons op zaterdag 4 maart een unieke rondleiding bezorgen in het jenevermuseum van Hasselt.

Op 31 maart 1986 had Jan’s vader contact met stoker Roland Wissels. Roland vroeg of Jan wilde meehelpen om van het nieuwe jenevermuseum iets levendig te maken. Jan wilde zich graag engageren om het levend water onsterfelijk te maken op de traditionele wijze. Een de dag later mocht hij beginnen. Jan, was een handige Harry en werkte zowel technologisch als cultuurwettenschappelijk via het ambachtelijk 19de eeuws stokingsproces. Alle zintuigen werden gebruikt voor het op punt zetten, verfijnen en beleven van deze ‘aqua-vite’. Hij ging te rade bij de grote jeneverstokers der aarde zoals Wissels, Fryns en Smeets.

Al meer dan 30 jaar stookte Jan ambachtelijk jenever. Hij zorgde zelf voor de volledige restauratie en op punt stellen van de oude stoominstallatie. Hij stookte huisjenevers, likeuren, Elixir, Hasseltse graanjenever en het bekende goudwater! Jaarlijks zelfs meer dan 1500 liter. Uiteindelijk werd alchemist Jan ook ‘Meester’. Meester-stoker van het nationale Jenevermuseum van Hasselt. Het borrelmanneke kreeg een gedaante!

Jan ging op 2 mei 2021 met welverdiend pensioen. De laatste maanden heeft hij een nieuwe stoker, Steven Reekmans, opgeleid om zijn levenswerk verder te zetten. Doch Jan’s levend water zal altijd rijkelijk blijven vloeien en hij dompelt ons graag onder in de wondere wereld van de distillaten. We zijn benieuwd en vereerd dat Jan ons op deze unieke rondleiding zal begeleiden.

Bron: Jo Lambrechts | HBVL 28-05-2021